Hatharom.com - sportfogadás

Amikor a szar arannyá változik, avagy ilyen a futball-láz!

2016. június 19. - nash1

Sokszor megesik édesanyámon a szívem, amikor a vasárnapi ebédeknél úgy érzi magát, mint egy kívülálló. Négyfős családunkban egyedül képviseli a gyengébbik nemet, hiába teszi elénk a finomabbnál finomabb fogásokat, töri magát a desszerttel, méltánytalanul kevés figyelmet kap. Egy-két dicsérő szó után ugyanis szóba kerül a futball és ő onnantól elveszett. Hányszor, de hányszor hallottam tőle az évek folyamán: nem lehetne valami másról is beszélgetni?

Szombat este a magyar válogatott 1-1-es döntetlent ért el Izland ellen az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, és ezzel négyre növelte pontjai számát. A továbbjutás ezzel karnyújtásnyira került, hiszen a negyedik helyen már biztosan nem zárjuk a csoportot, sőt, ha még ki is kapunk Portugáliától, de Izland nem nyer Ausztria ellen, akkor második helyen megyünk tovább. Ha pedig nyerünk vagy ikszelünk, mi lehetünk az elsők!

szurkolok_utcan_budapest_663.jpg

Szinte felfoghatatlan, hogy ilyen szavakat és sorokat lehet megfogalmazni. Másfél évvel ezelőtt a béka segge alatt voltunk, majd jött Dárdai és Storck és valahogy összekaparták a csapatot. Az összkép már pofásabb lett, na de hogy két kanyar után a magyar válogatott az élen álljon a csoportjában, ahol többek között a világ legjobb játékosa, a titkos favorit és a skandináv csodacsapat is szerepel, arra azért kevesen számítottunk. Talán senki sem.

Magyarország extázisban. Hányszor olvastuk, láttuk a híradásokban, hogy egy országban futball-láz tört ki, az emberek az utcára vonulva ünneplik a csapatukat. Néztük az ünneplő tömeget, figyeltük a fiesztát, és egy vállvonással elintéztük, hogy ez biztos jó lehet. Ám most idehaza ütötte fel a fejét a vírus, ami mindenkit megfertőzött.

szurkolo_villamoson_663.jpg

Magyarországon kitört a futball-láz. Tízezrek kelnek útra, hogy élőben láthassák Dzsudzsákékat, és százezrek, milliók ünnepelnek itthon - ki az utcán, ki odahaza. A külföldi híradásokban most mi vagyunk a főszereplők, a rivális szurkolók ámulnak a magyar drukkerhad teljesítményén, a szakértők pedig elismerően beszélnek a válogatottunkról.

Jóval több ez, mint amire számítottunk. Hogy Storck egy zseni, azt kezdjük felfogni, de most már az is világos, hogy ezek a srácok tudnak hajtani, küzdeni és focizni. Ahogy Ausztria és Izland ellen játszottak, olyanra hosszú évek óta nem volt példa. Sőt, én arra sem emlékszem, hogy egy kiemelt fontosságú meccsen ilyen elképesztő fölényben birtokoljuk a labdát. A kapufák kifelé pattannak, a hajrában nem kapjuk, hanem lőjük a gólokat, nem mi, hanem az ellenfél zuhan össze mentálisan. Hol van már az amszterdami 1-8? Meseszerű fordulat.

Franciaországot megjárva, szombat este fáradtan, családi körben néztem a fiúkat. A lefújás után örömittasan hallgattam a nyilatkozatokat, elemzéseket, amikor a háttérből szűrődő zajokra lettem figyelmes. Édesanyám volt az, aki könnyes szemmel pásztázta a közösségi oldalakra feltöltött videókat, az ünneplő magyar tömeget. Miért? Miért van ez, fiam? - nézett rám, mire én csak annyit tudtam kibökni: ez a futball, anyukám!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hatharom.blog.hu/api/trackback/id/tr958822214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Velszi bárdolatlan 2016.06.19. 13:53:16

Ha az alábbiak közül kettő bejön, már továbbjutottunk akkor is, ha a Portugáloktól egy 10-est kapunk:

1. nem nyernek ma a románok (Albánia ellen - kevés rá az esély)
2. nem nyernek a következő meccsen a csehek (a törökök ellen, van némi esély)
3. nem nyernek a következő meccsen sem a svédek (a belgák ellen, van rá esély), sem az írek (az olaszok ellen, van rá esély)
4. kikapnak a következő meccsen az északírek (Németország ellen, van rá esély)
5. kikapnak a következő meccsen a szlovákok (Anglia ellen, van rá esély) és nem nyernek az oroszok (Wales ellen, van némi esély)

Igazából a 3. és a 4. elég jó eséllyel bejöhet, de ma szurkoljunk az albánoknak.
(Románia ellen ez gondolom, kevés magyarnak okoz majd nehézséget. :-)

Pargendity Özséb 2016.06.19. 14:04:59

Egyetlen skandináv csapatot sem találtam a csoportban.

01234567 2016.06.19. 16:14:29

@Pargendity Özséb: Izland. Mivel Dán gyarmat volt, így oda sorolják, ahogy ezért Grönlandot is, ami ma is Dán gyarmat, pedig földrajzilag Amerika, vagy Ferröert is, amely Norvég gyarmat volt. Ezek okán ezeket is Skandináv országoknak emlegetik.
A meccs, a csapat szenzációs volt., a csapat leírhatatlan, maga a csoda. De...Ez még vékony jég, ott élnek működnek, rengeteg pénzt keresnek a magyar foci évtizedek óta problémái, és kinevelt utódjaik. Talán ezek között van egy kettő amelyik nyitott és szakmailag alkalmas a változásra (nekem a "kis Mészöly" az egyik) De abban a közegben ez lehetetlen, a 80%-k pedig kukába való. Az idősebbek mind. Az MLSZ is egy mocsár, tutisták gyülekezete. A magyar utánpótlás meg zsebre dolgozó szakbarbárok által vezényelt protekciós gyereknevelő, zseléhaj-puhapöcs tanoda. Ráadásul egy egzisztenciális szint alatt legyen a gyerek bármily tehetséges 99% be sem kerül a maradék 1% zseniből is 99,9% a szemétdombon végzi a rendszer miatt.
Az MLSZ a Pintér katasztrófa után nyomorában vakon lapot húzott, csoda, bejött, nem rajtuk múlt,, sikerült, és Dárdai meg hozta Storckot, aki csodát tett. De ez még vékony jég. Ismerjük az MLSZ mocsarat is, és a "magyar szakmát", várnak..... Ki kell őket pucolni. Alap kell, mert bár Storck, Dárdai a jég hátán is megél, a magyar foci nem. A csodák pedig nem tartanak örökké, tipikusan magyarosan, meg van a tető, de most el kell kezdeni megépíteni alá a házat, annak meg az alapokat. Ria-Ria Hungária!!!!

Velszi bárdolatlan 2016.06.19. 19:21:49

@Pargendity Özséb:
Igen, több olyan csoport is van, amelyikben egy skandináv csapat sincs.
Az F csoport pl. nem tartozik ezek közé.

Sequoyah 2016.06.19. 21:33:38

Nem Storck a zseni, egyszeruen igy nez ki, amikor nem partkatonat vagy havert neveznek ki valaminek az elere, hanem egy SZAKEMBERT, mint ő v Dárdai.

Velszi bárdolatlan 2016.06.19. 23:39:36

@Sequoyah:
Valóban nem zseni, de ért ahhoz, amit csinál.
A német alaposságot se hagyjuk ki.

Egyébként jól alakul, most, hogy az albánok verték a románokat, már szinte biztosan továbbjutottunk, legalábbis nagy csalódás lenne, ha a németek nem vernék Észak-Írországot, és ha az megvan, akkor tök mindegy, mit játszunk mi, és mit játszik a csoportunkban bárki más.